Turné közben egy jó olajszűrő csere, mindent visz

Az együttesemmel rendszeresen vesszük a nyakunkba az országot és turnézzuk végig azt. Ez az életforma nem egyszerű. Amellett, hogy minden este, amikor jászunk a csúcsra kell magunkat pörgetni, még amikor ez már a hatodik koncert egy huzamban, még rengeteg olyat tényezőt is figyelembe kell venni, ami az embernek eszébe sem jut, amikor azt mondom, hogy országos turnéra megyünk. Az egyik ilyen esetet szeretném veletek megosztani, amikor is a saját hibánkból kifolyólag, de olyan helyzetbe ütköztünk, ami majdnem a turnénk lemondásába került.

Éppen Hajdúszoboszló fele vettük az irányt Budapestről, hogy a helyi nyárindító fesztivál keretei között indítsuk el a turnénkat, amikor is kiderült, hogy az a kisbusz, amivel szoktunk járni, szervizelésre szorul, így egy másikat kell szereznünk valahonnan. Ez nem egy egyszerű folyamat, mert nem két, három napra pakol ilyenkor az ember egy kis táskával, hanem szó szerint körbeutazzuk az országot, rengeteg cuccal és hangszerekkel. Ehhez pedig olyan járművet kell találni, amely alkalmas erre. Ez egyáltalán nem egyszerű.

Nem én intéztem a dolgot, így nem tudom a pontos részleteket, de annyit tudok, hogy végül is sikerült találni egy megfelelő buszt, ami úgy tűnt, hogy alkalmas lesz a dologra. Be is pakoltunk és kigördültünk az autópályára.

Talán úgy félút környékén arra lett figyelmes a sofőrünk, hogy megnőtt az olajfogyasztása az autónak. Ezt a mutató óra állásából tudta lemérni, illetve abból, hogy abnormálisan sokat billent el annak a mutatója, az üres irányába. Ez nem megszokott, de előfordul az olyan hiba elég gyakran egy egy autóban, hogy a műszerfali mérőórák elektronikája hibásodik meg. Mivel nem a legújabb modell volt az autónk, így mindannyian erre voksoltunk, hiszen semmi más gond nem merült fel.

Majd amikor megérkeztünk a helyszínre, gyakorlatilag a parkolóhelyünk előtt 3 méterrel felforrt a hűtővíz és túlmelegedett a motor. Mindannyian kiszálltunk az autóból, aki értett hozzá odament a motor térhez, aki nem, az elkezdte a cuccokat bepakolni. Én is azok közt voltam, amik a motorba néztek bele. De külsőleg egyelőre semmit sem észleltünk.

Kicseréltük a hűtővizet és reméltük, hogy most már több probléma nem merül fel. Majd a koncert után, ami remekül sikerült és nagyon élveztük, visszapakoltunk a buszba és indultunk volna a következő helyszínre. Beindította a sofőrünk a motort és abban a pillanatban felgyulladt az olajlámpa a műszerfalon. Ez már a harmadik olyan jel volt, ami után azt mondtuk, hogy jó, akkor most gondoljuk át a dolgokat, és gyorsan találjuk ki, hogy mi legye, mert rossz előérzetünk van.

Rövid beszélgetés után úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk Budapestre, ahol szervizeljük az autót és akkor kiderül, hogy mi a pontos probléma. Úgy tűnt, hogy ez logikusabb lépésnek tűnik, mint a következő turnéállomáson javítani, mert, ha nagy a baj, akkor, mint mondta, oda az egész és még haza sem tudunk jutni.

Amikor hazaértünk, azonnal felkerestünk egy műhelyt, ahol segíteni tudnak a problémánkkal. A szerelő belenézett a motorba, miután meghallgatta, hogy milyen problémák léptek fel, és elég hamar kijelentette, hogy itt bizony az olajszűrő hibásodott meg, valószínűleg azon okokból, hogy beszennyeződött valamint a tömítések elhasználódtak. Ezek még a legkönnyebben orvosolható problémák, nem kell hozzá más, mint a tömítéseket kicserélni és kitisztítani az alkatrészt.

A szerelő ehhez elővett egy olyan eszközt, melyet elmondása szerint, nem rég vásárolt. Ez egy gurtnis olajszűrő fogó volt. Igazán furcsán nézett ki ez az eszköz, de úgy tűnt, hogy a célszerszám, tökéletesen lett kitalálva erre a feladatra. Szóval a szervizelés tényleg nagyon hamar és könnyedén működött. A szerelő úr másfél óra alatt végzett a műveletekkel és még az ára is egészen jutányos volt. Persze ezt az autó tulajdonosa utólag kifizette, de abban a percben mi is örültünk neki, hogy nem egy százezres összeget kell most csak úgy kifizetnünk a turnénk elején.

Mivel a következő állomás sem volt túl messze Budapesttől, így nem kellett egy koncertet sem lemondanunk, csak a koncert szervezőivel kellett beszélnünk, hogy akik utánunk következtek volta, játszanak a mi helyünkön, mivel ennyi csúszásban vagyunk.

Mindent sikerült megbeszélnünk és lekommunikálnunk, így a végén minden jól sült el.
Nagy megkönnyebbülés volt úgy nekiindulni a turnénak, hogy tudtuk, hogy az autó jól működik. Jól döntöttünk.