Nyári fűtés? Van ilyen?

Miért jó a karaoke? A karaoke lehetőség arra, hogy akik nem zenészek és nem a zene világában élnek, ők is átélhessék legalább egy kicsit azt, hogy milyen lehet a színpadon lenni, szól a zenei alap és te pedig megőrülhetsz, megmutathatod, mit tudsz! Ezért szeretek évek óta karaokezni járni, és rendhagyó módon, a bátyám esküvőjére olyan zenekart hívtam el, akik vállalnak élő zenére karaoke bulit is. A sógornőm és bátyám is odavannak a 80-as évekért, így a létező összes slágert betéve tudják, és még a hangjuk se olyan rossz, hogy elrontsák velük a saját esküvőjüket… Így meglepetésként szerveztem egy ilyen lehetőséget. Vezeték nélküli mikrofonokkal, így a leendő sógornőm biztosan nem fog beakadni a kábelbe, amikor esküvői ruhában eksztázisban fogja énekelni az Abbát.  Kora nyári esküvő, budai hegység, erdő szélén, egy vendégház udvarán, élő zene is karaoke is, mi kell még? Akármilyen szokatlan, melegre van még szükség, sok-sok melegre.

Az esküvő előtti héten jöttek a rémhírek. Jön a hidegfront. Húsz fokkal hidegebb lesz. Össze-vissza fog esni az eső. Előre láttam, hogy senki nem akar majd énekelni és bulizni a sátorban, ha 10 fok lesz, a zenészek megfagynak, a vendégház ebédlőjében fog mindenki összezsúfolva egymás nyakába lihegni. Ez így nem jó, valamit muszáj csinálni.

Megkérdeztem a vendégházat, de nekik nem volt olyan fűtőtestük, ami hasznos lett volna. És akkor eszembe jutott bátyám apósa, hogy az öreg nem csak nyári gyermek, hanem egyenesen trópusi kánikulai, folyton fázik, ezért a vidéki kis nyaralójuknál a kerti sátorhoz betáraztak gázmelegítőket, gombákat, biztos tudjátok, mikre gondolok, az ilyen gázpalackkal működtetett fűtőtestekre. Több se kellett nekem, furgonba be, és már aznap átvittük a fűtőtesteket a vendégházhoz. Már csak elég fűtőanyagra volt szükségünk. Ehhez a környéken találtunk megoldást. A vendégház közelében lévő szomszéd (a szomszéd azért túlzás, az utca aljában lakik ő, az utca tetején a hegy lábánál pedig a vendégház található), szóval a szomszéd a pesti műhelyébe rendszeresen szokott rendelni egy gázcseretelepről palackokat. Évek óta náluk vásárol és rengeteg időt tudott spórolni azzal, hogy nem neki kell folyton eljárnia a telepre, hanem megbeszélt időben mindig kihozzák neki azt, amire szüksége van. Ez zene volt a füleimnek, az esküvő miatt úgyis mindenki folyton csak rohan és kapkod, semmi szabadidő és folyamatos pörgés van azért, hogy bátyáméknál minden rendben legyen, így már az hatalmas segítségnek számít, hogy eggyel kevesebbszer kell kocsiba ülni és elmenni A-ból B-be és vissza.  A szomszéd meg is adta nekünk az elérhetőséget, én pedig a rémhír fogadása napján kora este már nyugodtan ültem otthon, hogy ha beköszönt a jégkorszak, akkor is zavartalanul le fog menni az esküvő. Ugyanis az említett gázcseretelepet felkeresve kisebb egyeztetés után máris kaptam időpontot a szállításra, bőven rendeltünk a nagyobb kiszerelésű PB gázpalackból, ha nem is fogy el az esküvő alatt, akkor is bátyám apósának úgyis jól fog jönni. Az esküvő előtti napra sikerült időzíteni a szállítást, így biztos lehettem benne, hogy időben meglesz a szükséges „betárazott meleg”. Azért közben elméláztam azon, hogy gázpalackokat szállítani milyen lehet, eleinte biztosan izgul az ember, és gondolom, nem friss jogsisok csinálják, de aztán valószínűleg ugyanúgy hozzászokik az ember, már biztosan olyan lazán fogja fel egy idő után, mintha kenyeret szállítana.

Emlékszem kisgyerekként nagyon félelmetes volt az ilyen fém palack, a szüleim pedig folyton figyelmeztettek, hogy vigyázzak vele, óvatosan bánjak vele. Ez azért is volt, mert 11 évesen nagyon foglalkoztatott a tűz, kis piromániás lettem, ezért a szülőknek muszáj volt még jobban odafigyelni, hogy a gyerek nehogy felgyújtsa a fél házat. Na, ehhez képest persze felnőtt fejjel egyáltalán nem nagy ügy a gázpalack dolog, simán be tudtam üzemelni őket, a kolléga pedig, aki a gázcseretelepről kiszállította nekem a palackokat, kérésemre elmondta, hogy mire kell figyelni.

Nagyon jól tettem, hogy ennyire felkészültem az időjárás szeszélyeire, mert tényleg lehűlt a levegő az esküvő napjára, és egyenletesen elosztva a fűtőtesteket sikerült kellemes hőmérsékletet biztosítani a násznépnek. Szóval akármilyen fura és szokatlan, néha kell fűteni nyáron is.