Meddig lehet húzni egy nyári gumi cserét?


A nyári turnék előtt rengeteg mindent kell leszervezni: maga a koncert még csak egy dolog, és a szállás se jelent különösebben problémát. Viszont a többiekkel mindent előre megtervezni az utazások kapcsán – na, az már keményebb dió.

Mivel én nem tudok vezetni, ezért általában a dobosunkra hárul a feladat, hogy vezesse a furgont, amivel leutazunk a vidéki helyszínekre. A gond csak az, hogy neki ugyan van jogosítványa, de ezen túl nem nagyon ért az autókhoz. Tudja, hogyan működik, mikre kell odafigyelni, de sajnos olyan tévhitek is vannak a fejében, mint hogy a nyári gumira semmi szükség nincs.

Az első nyári turné alkalmával én még nem zavartattam magam emiatt a kérdés miatt: ha szerinte jó a téli gumi nyáron is, akkor legyen így. Ki vagyok én, hogy beleszóljak?

Aztán végül csak utánajártam a dolognak

Azért csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy vajon miért gyártanak egyáltalán külön nyári gumikat, ha a téli az minden évszakban jó? A dobosunk szerint azért, mert így még egy bőrt le tudnak húzni a szegény autóvezetőkről a magas nyári gumi árakkal. Nem vagyok az az összeesküvés elmélet hívő fajta, úgyhogy nem elégedtem meg ennyivel és kicsit utána olvastam a dolognak.

És pontosan azt találtam meg az interneten, amire számítottam, és amitől a legjobban féltem: valójában egyáltalán nem mindegy, hogy nyáron téli, vagy nyári gumi van-e az autódon.

Elmondom, mit tudtam meg:

Minden azon dől el, hogy az adott gumit milyen keverékből készítették. Számomra meglepő volt, hogy a téli gumit puhább anyagból készítik, ugyanis így az jobban tud tapadni a havas-jeges úton. Ez eddig rendben is van, de miért nem jó ez nyáron?

Képzelj magad elé egy autótat nyáron: milyen? Forró! A forró aszfalton pedig a puhább gumi eldeformálódik, sőt, meg is olvadhat, könnyebben kaphat defektet, nehezebb lesz tőle kormányozni az autót, és még a fogyasztást is rontja. De ezek még csak kellemetlenségek: a valódi veszély az, hogy emiatt a féktáv is megnő, emiatt pedig sokkal balesetveszélyesebb az autózás téli gumival nyáron.

A nyári gumi keményebb, ennélfogva jobb a tartása, és jobban ellenáll a nagy hőségnek is – ebből következően nem is tapad olyan jól a jeges útra, de nyáron mindenképp ez jelenti a biztonságos megoldást.

Már csak meg kellett erről győzni a sofőrünket

Ezt mind kideríteni nem volt nehéz – a feladat komolyabb része akkor jött el, amikor minderről be kellett számolni a dobosunknak. Nekem görcsbe rándult a gyomrom, amikor visszagondoltam a tavaly nyári utunkra, amikor ezek szerint gyakorlatilag csak a szerencsének köszönhettük, hogy nem szenvedtünk semmilyen balesetet a gumik miatt. Eldöntöttem, hogy nem szeretnék még egyszer ilyen körülmények között utazni.

De hogyan győzöl meg valakit arról, hogy tévesen lát valamit, amit már évek óta hisz és vall? Hosszú beszélgetésnek néztem elébe, ezért minden érvemet előre összegyűjtöttem, a saját, és hangszereink biztonságától kezdve a kedvező nyári gumi árakig.

Meglepő módon sokáig nem kellett győzködni. Azt mondta, ő az apjától tanulta el ezt a hozzáállást, aki egyébként szeret mindent „okosba” megoldani a ház körül, és azt hitte, a nyári gumik kiváltásával megspórolhat néhány forintot a családi kasszának. A fia úgy tűnik, jobban hajlik a józan észre, mert csak meg kellett mutatnom neki néhány, a neten talált tesztvideót, és egyből elfogadta az igazamat. Azt mondta, azért hitte el, hogy a nyári gumi jobb, mert az embernek valahogy ez tűnik logikusnak: ha valami szélsőséges, zord időjárási körülmények, pl. hóviharok idején meg tudja állni a helyét, akkor miért árthatna neki egy kis meleg?

Elkezdtünk kutatni az új nyári gumi után

Ezután jött az a feladat, hogy megtaláljuk a legjobb nyári gumit a legjobb áron. Ezzel már megvártam őt is, két okból: egyrészt, nem akartam kihagyni a választásból, nehogy azt érezze, teljesen ki akarom venni a kormányt a kezéből (a szó szoros értelmében); másrészt pedig azért, mert ő az, aki pontosan tudja, milyen méretű gumikat kell venni.

A legjobb nyári gumi ár a gumidiszkont.hu oldalon várt minket, ahol ráadásul elég egyszerűen tudtunk válogatni a kínálatból. A legszebb, hogy én igazából végig attól féltem, hogy be kell majd mennünk egy gumis műhelybe, én pedig híres vagyok arról, hogy nem szeretek olyan helyre menni, ahol nem érzem magam otthonosan (márpedig egy autószerelő műhelynél kevés dolog áll tőlem távolabb). Ezzel szemben a gumidiszkontnál még csak fel sem kell kelni a székből, egyszerűen megrendelhetsz mindent az interneten keresztül, fizethetsz bankkártyával, és már másnapra kiszállítják.

Most már nem félek az utazások során

Eddig sem aggódtam nagyon a dobosunk mögött ülve a furgonban, de ez csak azért volt, mert nem tudtam, hogy veszélyben vagyunk. Idén viszont már azzal a biztos tudattal fogok utazni abban a kocsiban, hogy tudom, minden a legnagyobb rendben van.

Persze ez az eset arra is rávilágított, hogy talán jobban el kéne merülnöm az autózás világában, hiszen ki tudja, miket tud még a dobosunk rosszul? Mi a helyzet az olajcserével, és mik vannak egyáltalán a motorháztető alatt? Gyújtógyertyák cseréjével kell foglalkozni? És mi a helyzet az autómosással?

Valószínűleg hamarosan újra bele fogom vetni magam a netes autós cikkek világába, ahogy a nyári gumik esetén tettem.